U bent hier

Informatieblad 479


Staat het in uw agenda?

 • maandag 19 maart: start Doekoe actie in samenwerking met Coop Knols.
 • woensdag 21 maart: studiedag. Alle leerlingen hebben vrij.
 • maandag 2 april: paasmaandag. Alle leerlingen hebben vrij.
 • vrijdag 13 april: staking leerkrachten. Alle leerlingen hebben vrij. Meer informatie op Isy-schoolinfo.

Spaar Doekoe voor ons schoolplein!

Bij Coop Knols in Schimmert ontvang je van maandag 19 maart t/m zondag 22 april gratis Doekoe-munten. Deze actie is een samenwerking van Coop, Arla, Unilever en de Johan Cruyff Foundation. De actie staat dit jaar in het teken van touwtrekken. ’t Kirkeveldsje doet ook dit schooljaar weer mee.
Tijdens de actieperiode ontvangen klanten van Coop gratis Doekoe-munten bij aankoop van actieproducten van Arla en Unilever. Deze munten kunnen in de winkel worden gedoneerd aan onze school. Hoe meer klanten Doekoe-munten aan de school schenken, hoe hoger het spaartegoed. Dus schenk jouw Doekoe-munten aan onze school waardoor jij mee spaart voor leuke sport- en spelmaterialen voor ons schoolplein. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen hun munten aan de school te doneren. 


Thema Afval

Op maandag 22 januari zijn we gestart met het thema project ‘afval’. In de daarop volgende weken is er gewerkt aan het thema afval in alle groepen.

Het thema bestond uit:

 • Het inventariseren van alle soorten afval.
 • Het bijhouden van wat we aan afval produceren zowel thuis als op school.
 • We zochten uit hoe en waar het afval het beste weggegooid kan worden.
 • Er werd onderzocht wat de weg is die afval aflegt nadat je het hebt weggegooid.
 • We keken naar de gevolgen van afval.

Verschillende groepen hebben een bezoek gebracht aan de RD4 tijdens dit project, alle groepen hebben met carnaval geknutseld met afval en door de hele school hebben een week lang verschillende containers gestaan om het afval te kunnen scheiden. Tijdens het thema hebben we verschillende werkvormen gehanteerd om het thema afval handen en voeten te geven. Het resultaat hiervan is te bezichtigen in de hal van cluster 1&2.
Vrijdag 16 maart wordt het thema afgesloten door middel van een activiteit waarbij het gekozen gedragsverbeteringsidee, in iedere klas een PMD-bak, in gebruik wordt genomen.

Als antwoord op de vraag: ‘Wat kan de school m.b.t. afval scheiden nog doen?’ kwamen de kinderen tot het gebruik van een PMD-bak waarbij afval scheiden het doel is, daarmee hopen we een bijdrage te leveren aan een schoner milieu en iedereen bewuster te maken van de noodzaak hiervan.

Een beter milieu begint bij onszelf.


Even voorstellen...

Hallo ouders, verzorgers,

Mijn naam is Anique Kauhl, ik ben 22 jaar oud en zit in het 2e jaar van de PABO in Sittard. Hiervoor heb ik de opleiding logopedie gedaan. Mijn hobby’s zijn tennissen en muziek maken. Ik heb voor de PABO gekozen omdat ik graag kinderen wil helpen, ze iets wil leren en er voor ze wil zijn. Op dit moment loop ik stage in groep 8A bij meester Alex en juffrouw Anouk.

 


Burgerschapsvorming

Het Steunpunt Mantelzorg Parkstad heeft in samenwerking met Jeugd maatschappelijk werk Nuth aandacht gevraagd voor Jonge mantelzorgers.

Wat zijn Jonge Mantelzorgers?

Een kwart van alle kinderen en jongeren groeit op met zorg in huis. Ze hebben in de thuissituatie of directe omgeving te maken met een zorgvragend gezinslid en groeien op met zorg en verantwoordelijkheid zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. In vergelijking met leeftijdsgenootjes moeten ze eerder zelfstandig zijn en leren ze al vroeg praktische vaardigheden.

Het Steunpunt wil in samenwerking met Gemeente Nuth deze kinderen ondersteunen en een activiteitenmiddag voor hen organiseren.

Maar het begint bij herkennen dat je Jonge mantelzorger bent.

Deze week, op 20 maart, zal  in groep 7 een gastles verzorgd worden, waarin de kinderen geïnformeerd worden en met hen de dialoog wordt aan gegaan. De les wordt gegeven door Marjan Boumans die hiermee al ervaring heeft opgedaan in andere gemeentes. Bij de les zijn schoolmaatschappelijke werkers van Nuth aanwezig. Wendy is een bekende in onze school, ze komt vaker gesprekjes voeren met kinderen. Na de gastles krijgen de kinderen van groep 7 informatiebrochures en een brief mee naar huis waarin aanmelding voor de activiteitenmiddag wordt aan gegeven.

Het onderwerp Mantelzorg sluit goed aan bij Burgerschap. Als je zelf geen (jonge) mantelzorger bent, is het wel goed om te weten wat het is of dat je klasgenootje of iemand anders in je omgeving dat wel kan zijn.


Zie je iets goeds, geef een compliment.
Zie je iets verkeerds, bied hulp (deel 3).

Dit is het laatste deel over het geven van complimenten.

Waarvoor kun je een compliment geven?

Je kunt voor van alles een compliment of pluim uitdelen. Wil je gewenst gedrag stimuleren dan helpt het om een compliment te geven direct als je dat gedrag ziet bij je kind.
Voorbeelden van gewenst gedrag  waarmee het kind een compliment kan verdienen:

 • Vieze kleren in de wasmand doen
 • Jas ophangen aan de kapstok
 • Stoppen met computeren als dat gevraagd wordt
 • Vragen om iets lekkers en niet zomaar pakken
 • Rustig lopen in de supermarkt
 • Speelgoed opruimen
 • De tafel helpen dekken of afruimen
 • Samen spelen met broers of zussen
 • Op tijd thuis komen na buitenspelen
 • Direct naar boven gaan als het bedtijd is
 • Rustig aan tafel zitten

Wees een ‘detective’; speur naar gewenst gedrag! Hou eens een uur lang je kind in de gaten zonder dat het dat merkt. Kijk naar alles wat het doet. Probeer alles op te schrijven.
Waarvoor had je je kind een compliment mogen geven? Je komt er vast achter dat je kind in een uur tijd heel veel (soms kleine) positieve dingen doet die je misschien normaal niet zo zouden opvallen. Blijf daarom speuren naar positieve dingen van je kind. Hoe meer complimenten je geeft hoe meer positie gedrag het zal laten zien.